Smartphonegebruik op scholen

Er is op dit moment een hevige discussie gaande over het gebruik van Smartphones op scholen. Dat is op zich ook niet zo vreemd aangezien ruim 40 procent van de jongeren tussen 10 en 18 jaar privé berichten stuurt tijdens de lessen. En ruim 20 procent luistert naar muziek of kijkt zelfs een filmpje.

De ene school wil het helemaal verbieden en de kinderen zullen dan aan het begin van de dag hun telefoon in moeten leveren. De andere school gaat er weer iets toleranter mee om en verbiedt het alleen tijdens de lessen. Er zijn zelfs scholen waarbij het gebruik van een Smartphone in sommige lessen toegestaan is, bijvoorbeeld om informatie op te zoeken, als leerhulp of om te gebruiken als calculator.

Een mobiele telefoon of smartphone is nu eenmaal niet meer weg te denken, maar het is zeer begrijpelijk dat het grote vraagtekens oproept bij scholen. Veel scholen weten gewoonweg nog niet hoe ze ermee om moeten gaan.
Wij zijn zelf van mening dat je het uiteindelijk het beste aan de school zelf kan overlaten, omdat de smartphone ook als een heel erg handig hulpmiddel ingezet kan worden. Dat is uiteraard ook de achterliggende gedachte van onze schoolapp. Er zijn zoveel handige een mooie mogelijkheden met de smartphone, dat geheel verbieden waarschijnlijk ook niet de beste optie is. En we denken dat de scholen kinderen juist begeleiding moeten geven bij het gebruik van de smartphone en alle andere toepassingen, zoals Social Media. Er zal dus een oplossing gezocht moeten worden die voor zowel de school als de leerlingen prettig en acceptabel is.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *